Der er mange grunde til at have en brændeovn, og en af de grunde der oftest bliver nævnt, når brændeovnsejere bliver spurgt er: At det hygger. Men det tæller også, at en brændeovn giver billig varme. Skal du ud og købe en ny brændeovn, skal du tage stilling til, hvilken type du vil have.

Strålevarme

Ovne med strålevarme afgiver en hurtig varme direkte ud fra brændeovnen, og varmen er koncentreret omkring ovnen. Strålevarmen er hård ved træmøbler tæt på ovnen.

Konvektionsvarme

I en konvektionsovn er princippet, at ovnen har en ekstra ydre kappe på siderne, så der dannes et mellemrum/en kanal.

Varmen cirkulerer

Varmen fra forbrændingen overføres til luften i disse kanaler. Kold luft trækkes ind under ovnen og ledes op mellem sidepladerne for til sidst at komme ud foroven som varm luft. Den varme luft stiger til vejrs, og der suges kold luft ind ved gulvet. På denne måde vil der opstå en luftcirkulation i rummet.

Jævn varme

Konvektionsovne giver en jævn og behagelig varme, der breder sig til tilstødende rum, når dørene står åbne.

Ovne med indbygget blæser

Nogle konvektionsovne fås ligefrem med en elektrisk blæser, der gør luftstrømmen kraftigere, så den behagelige varme fordeles endnu bedre i rummet.

Skorstenen er vigtig

Har du tidligere haft brændeovn og nu skifter den ud til en mere moderne ovn, så skal du være meget opmærksom på, om din skorsten er dimensioneret til den nye brændeovn.

Spørg forhandleren om din skorsten er god nok

En gennemsnitlig brændeovn kræver en skorsten på mindst 4-5 meter, men spørg forhandleren og din skorstensfejer. Er din skorsten ikke god nok til den nye brændeovn, så kan du evt. forlænge den, eller du kan investere i en motor, der giver skorstenen et kraftigere aftræk.

Artiklen er venligst lånt fra Idenyt.dk